Boktips: 7 böcker om gängkriminalitet

7 böcker om gängkriminalitet

/
Uppskattad lästid: 4 min

Organiserad brottslighet och gängkriminalitet dominerar nyheterna dag efter dag. För den som vill få en bättre förståelse för hur utveckligen har sett ut fram till nutid, så finns det många bra böcker på temat. I det här inlägget har vi samlat sju böcker som på olika sätt beskriver hur gängkriminalitet kan fungera, samt vilka effekt den organiserade brottsligheten får på samhället.

1. ”Tills alla dör” – Diamant Salihu

Diamant Salihus bok ”Tills alla dör” gavs ut år 2021 men är redan en klassiker. I boken redogörs för upprinnelsen till de brutala gängkonflikter som varit orsak till många av de skottlossningar och sprängningar som utförs de senaste åren. Trots att boken är absolut fullspäckad av information så läser man ”Tills alla dör” lika lätt och snabbt som vilken roman som helst. Obligatorisk läsning för alla som vill försöka förstå hur saker och ting hänger ihop.

2. ”När ingen lyssnar” – Diamant Salihu

Våren 2023 gav Diamant Salihu ut uppföljaren till ”Tills alla dör”. I ”När ingen lyssnar” fördjupar han sig i polisens plötsligt möjlighet att komma åt många gängkriminella, efter att man lyckats få tillgång till krypterade chatprogram. I ett internationellt samarbete kan svensk polis helt plötsligt, i realtid, följa hur gängmedlemmar kommunicerar med – och om – varandra. Något som äntligen leder till fler följande domar, men också får andra konsekvenser på såväl de kriminella som på samhället de rör sig i.

Läs vår recension av ”När ingen lyssnar” av Diamant Salihu

3. ”Ett ord för blod” – Faysa Idle

Medan många böcker om gängkriminella skrivs utifrån polisens eller den undersökande reporterns perspektiv, så är det sällan som de närmast berörda har valt att tala ut. Men det väljer, och vågar, Faysa Idle. I ”Ett ord för blod” skriver hon om sin uppväxt i det tidningarna kallar för ett särskilt utsatt område. Om vännerna och familjemedlemmarna hon förlorat till gängvåldet, och om hur hon fått aktiva arbete med sitt eget tankesätt för att ta sig ur det sinnestillstånd som den här typen av social utsatthet kan tvinga en in i.

Läs vår recension av ”Ett ord för blod” av Faysa Idle

4. ”Nätverket” – Baris Kayhan

Baris Kayhans bok ”Nätverket” gavs ut 2017 och känns redan gammal. Inte i sättet den är skriven, inte på grund av det boken skildrar. Utan för att det på dessa sex år hänt så otroligt mycket att brotten som beskrivs i ”Nätverket” känns som om de tillhör en annan tidsålder. Men det betyder inte att de är irrelevanta för hur det ser ut idag. Mycket av det som Baris Kayhan skriver om är bakgrundshistorik till aktuella konflikter. Olika våldspiraler korsar varandra ibland. Och något slut lär inte vara i sikte. Många av de högt uppsatta inom Södertäljenätverket som till slut dömdes till fängelse, är nu på väg ut igen.

Läs vår recension av ”Nätverket” av Baris Kayhan

5. ”Klanerna: Den systemhotande brottsligheten” – Jan Persson & Johannes Wahlström

”Klanerna” är en faktatung bok, skriven av en författarduo som utgörs av en säkerhetsexpert som många år varit anställd av SÄPO, och av en granskande journalist som bland annat varit del av SVT-dokumentären ”Experimenten” om forskaren Paola Macchiarini. Boken utgörs av en seriereportage, ibland nära besläktade med varandra, som alla syftar till att förklara att något många svenskar tror endast här hemma i en långt avlägsen maffiavärld faktiskt varit etablerat i Sverige sen länge. ”Klanerna” är en deprimerande läsning, men samtidigt en bok som sätter många av de andra böckerna i den här listan i ett större sammanhang.

Läs vår recension av ”Klanerna” av Jan Persson & Johannes Wahlström

6. ”Mordet på Ribersborg: En berättelse från gängvåldets Malmö” – Therése Cedergren

Både i och utanför Sverige blev många förtvivlat förfärade när nyheten spreds om att Karolin Hakim brutalt skjutis ihjäl, med sin nyfödda dotter i armarna. Det var i augusti 2019, och när ”Mordet på Ribersborg” ges ut år 2023 har ännu ingen ställts till rätta för hennes död. Journalisten Therése Cedergren har länge arbetat med att rapportera om brott i Malmö, och i boken berättar hon parallellt om vad hon lärt sig genom sitt arbete samtidigt som hon redogör för hur polisens arbete för att hitta Karolins mördare har fortgått.

Läs vår recension av ”Mordet på Ribersborg” av Therése Cedergren

7. ”Spelkungen” – Johanna Bäckström Lerneby

”Spelkungen” skildrar historien om en man, och om alla ringar på vattnet han lämna efter sig. Rade Kotur kommer till Sverige som arbetskraftsinvandrare, men använder sin driftighet för att tjäna snabbare och större pengar än vad som är möjligt på ett laglydigt sätt. Även om ”Spelkungen” inte handlar om klassisk gängkriminalitet, så finns det mycket att känna igen i berättelsen om hur grupperingar splittras och allt det samhällsvåld som så ofta blir en följd av kriminellas interna konflikter.

Läs vår recension av ”Spelkungen” av Johanna Bäckström Lerneby


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp böcker om gängkriminalitet hos: Adlibris
Köp böcker om gängkriminalitet hos: Bokus

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.