Recension av "Brottplats KB" av Lars Korsell

Recension: ”Brottsplats KB” av Lars Korsell

/
Uppskattad lästid: 2 min

Den 8 december 2004 låg jag och sov i mitt rum, i lägenheten på Sveavägen där min familj bodde då. Mitt sovrum var vänt mot innergården så jag hörde inget själv. Men mina föräldrar vaknade tidigt på morgonen av en enorm explosion som fick hela huset att vibrera. När vi såg ut genom fönstren mot gatan såg det ut som att Sveavägen var fyllt av nedfallna höstlov.

Men i själva verket var det tegelstenar, som flugit ut från Surbrunnsgatan där en gasfylld lägenhet nyss exploderat. Lägenheten tillhörde Anders Burius, en högt uppsatt bibliotekarie på Kungliga Biblioteket, och hans död i den sprängda lägenheten blev på ett sätt slutet på många års bokstölder.

Proveniens är ett nyckelord i denna bok

På ett annat sätt var händelsen bara början. Och det är ungefär där som ”Brottplats KB” tar sin början. Boken handlar till största delen om KB:s jakt på att återfinna de stulna böckerna. Genom att tidsödande mödosamt försöka återskapa den proveniensen som boktjuven jobbat hårt för att radera uppstår en möjlighet att de stulna böckerna kan återvända hem.

För inte nog med att bibliotekarierna som, ihop med polisen, jagade de stulna böckerna behövde reda ut vilka böcker som faktiskt blivit stulna, och var de befann sig nu. De behövde även kunna bevisa att just det bokexemplaret är samma bok som Kungliga Biblioteket en gång ägde. Något som var lättare sagt än gjort, då boktjuven ansträngt sig för att skrapa bort gamla signaturer och andra kännetecken från de böcker han stulit.

”Brottplats KB” skildrar jakten på böckerna snarare än den på tjuven

På sina sätt påminner boken om ”Genombrottet” av Anna Bodin och Peter Sjölund. Boken skildrar ett detektivarbete som sker i gamla arkiv. Tempot är långsamt, och det finns vissa inslag av repetition i hur jakten på böckerna skildras. Ändå finner jag läsningen riktigt intressant, åtminstone de första tre fjärdedelarna. Sökandet efter de stulna böcker blandas med skildringar av hur de kan ha stulits, och om hur boktjuvens stölder avslöjades. Mot slutet känns dock ”Brottsplats KB” en aning utdragen, texten får en aura av spekulation som inte riktigt matchar hur noga det är med detaljerna fram till dess.

Förväntar man sig att ”Brottsplats KB” ska vara en dramatisk skildring av en boktjuv med dubbla identiteter så kommer man till största delen bli besviken. Samtidigt har det dramat redan blivit skildrat flera gånger tidigare, både i tidningarna och i tv-serien ”Bibliotekstjuven” som sändes på SVT år 2011. Men om man gillar litteratur, historia och uppskattar skildringen av samma sorts arkivgrävande som sker vid släktforskning så kommer ”Brottplats KB” bjuda på en hel del fascinerande läsning.


Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Köp ”Brottsplats KB” hos: Adlibris
Köp ”Brottsplats KB” hos: Bokus

Betyg

Intressant inblick i bokvärlden
9/10
Skildring av ett sant brott
8/10
Tempot mot slutet
6/10
Totalt
7.7/10

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.