bästa böckerna 2022

Topplista: Bästa böckerna 2022

/
Uppskattad lästid: 3 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Snart klämtar klockorna för ett nytt år av läsupplevelser, men först vill vi sammanfatta året som gått. Och vilket sätt är bättre, än att bjuda er på en varsin topplista. Här är de sex bästa böckerna vi har läst i år, men som inte nödvändigtvis gavs ut under 2022 – våra bästa läsupplevelser under året som gått, helt enkelt.

Gott slut och gott nytt! Vi syns 2023 för hyllmeter av nya böcker att läsa. Vi inleder året med en live den 1 januari 2023 klockan 14:00 för @nyarssprinten på instagram. Gör oss gärna sällskap via vårt eget eller via Nyårssprintens konto. 

Kattis topp 3

“Åttonde huset: till åminnelse av en flicka” – Linda Segtnan

I somras när jag läste “Åttonde huset: till åminnelse av en flicka”, gick luften ur mig lite – på ett bra sätt. Det finns inget jag inte älskade med denna debutbok från Segtnan: språket, hennes nästan febriga besatthet, den sårbara berättelsen om att vara gravid och nyförlöst. När jag smög mig in på Kungliga biblioteket för några veckor sedan, slog mitt hjärta extra hårt när jag tänkte på att det var där, DÄR, som Linda först läste om Birgitta. 

Läs gärna hela recensionen av “Åttonde huset”

“Grim” – Sara Bergmark Elfgren

Att läsa “Grim” var som att kliva rakt in i mina tonår – ja minus de faktiska demonerna då. Sara beskriver dödsmetallens Stockholm under sent 80- och tidigt 90-tal med sådan precision att det är svårt att förstå att hon själv inte vara där. Jag läste “Grim” i januari och den ligger fortfarande alldeles färsk kvar i mitt hjärta. Vilken bok!

Läs gärna hela recensionen av “Grim”

“Vägen mot Bålberget” – Therese Söderlind

Vägen mot Bålberget” var en av de tuffaste böckerna jag läst. Alla dessa barn och kvinnor som far så illa. Aj och ack. Men det är också en otrolig släktsaga som tar oss från slutet av 1600-talet och häxprocesserna i Kramfors, fram till nutid. Ibland med hopp, ibland i kompakt mörker mörker, men alltid med en tyngd och ord som biter sig fast och stannar kvar. 

Läs gärna hela recensionen av “Vägen mot Bålberget”

Annas topp 3 

“Att döda en härmtrast” – Harper Lee

Klassikern “Att döda en härmtrast” (“How to kill a mocking bird”) har givits ut på svenska under olika titlar, både “Att döda en härmtrast” och “Dödssynden”. Boken kom ut 1960 och jag läste den först 62 år senare. Efter att ha hört OM den och läst OM den många, många gånger. Nu förstår jag varför boken är så omtalad, både språk och historia fastnar i en. Som en extra bonus har denna positiva läsupplevelse givit mig mersmak på att läsa fler klassiker.

“Nobody will tell you this but me” – Bess Kalb

Nobody will tell you this but me” är en fantastisk liten bok som rinner genom en likt en vårflod och får en att fundera på en massa saker, om livet och om döden. Bess Kalb delar med sig av sin mormors livshistoria och om alla goda råd (många oombedda) som mormodern givit henne under deras långa och nära relationen. Det är obegripligt att “Nobody will tell you this but me” inte finns på svenska men jag hoppas det bara är en tidsfråga.

Läs gärna hela recensionen av “Nobody will tell you this but me””. 

“Lidandets konung” – Siddhartha Mukherjee

Det kan, fullt förståeligt, låta deppigt med en 700 sidor lång bok om cancerns historia. Men det finns många anledningar till varför “Lidandets konung” var en av min bästa läsupplevelser 2022. Dels är boken otroligt välskriven, och vann faktiskt Pulitzerpriset 2011. Dels är ämnet något som berör oss alla, cancer finns överallt och det är inte särskilt osannolikt att man själv eller någon i ens familj har eller kommer drabbas. Kunskap kan inge lugn, och när man läst “Lidandets konung” så kan man väldigt mycket om cancer och hur långt mänskligheten kommit i sina försök att förebygga och behandla.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.