Lista: 6 böcker om true crime i Norden

///
Uppskattad lästid: 5 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

True crime är en växande kategori inom all typ av populärkultur. True crime-serier drar tittarrekord hos streamingtjänsterna, true crime-poddar är oerhört populära och det känns som att det är nära på obligatorisk att det blir en bok om de största brottsfallen. Ibland flera böcker, skrivna ur olika perspektiv. True crime som begrepp är inget nytt, det sträcker sig åtminstone hundra år tillbaka i tiden. Och det är inte bara ett koncept i engelsktalande delar av världen. Även i Sverige har genren vuxit sig enormt stor. Här är 6 boktips på temat true crime i Norden.

1 – ”Den osannolika mördaren” av Thomas Pettersson

True crime: "Den osannolika mördaren" av Thomas Pettersson

Sveriges oomtvistligt mest kända brottsfall är förstås mordet på statsminister Olof Palme. I ”Den osannolika mördaren” av Thomas Pettersson utmålas Stig Engström som mördaren. Han har även gått under beteckningen Skandiamannen, och figurera redan 1986 i utredningen – då som vittne. Boken började ursprungligen som ett reportage i tidningen Filter. Därefter har den artikeln byggts ut till både en roman. Och numera har den också blivit en tv-serie.

Netflix-premiären av ”Den osannolike mördaren” blåste nytt liv i den eviga debatten; Vem mördade Olof Palme? Faktum är, att researchen som ligger bakom denna bok också är vad som ligger bakom nedläggningen av själva Palme-utredningen. För den som inte är inläst på fallet, hur man kan undgå att vara det, så är det här läsning som inte bara ger koll. Den gör en också rätt så övertygad om att Thomas Petterssons teori om Stig Engström som Palmes mördare har en hel del tyngd.

2 – ”Genombrottet” av Anna Bodin och Peter Sjölund

Brottslösning genom DNA-släktforskning i "Genombrottet" av Anna Bodin och Peter Sjölund

Den 19 oktober 2004 blev en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna i Linköping brutalt mördade. Mördaren sågs av flera vittnen och lämnade rikligt med spår efter sig på brottplatsen, både hårstrån och DNA i form av blod. Polisen var optimistisk till att det brutala dådet skulle kunna uppklaras snabbt. Men så blev inte faller. Istället dröjde det 16 år innan gärningsmannen kunde finnas. Och det blev möjligt tack vare en helt ny teknik; släktforskning med hjälp av DNA.

I ”Genombrottet” av Anna Bodin och Peter Sjölund beskriver författarna både brott och brottsutredning sakligt. Dessutom bjuder de läsaren på en ingående lektion i hur släktforskning fungerar. Det här är true crime ur utredarens ögon. ”Genombrottet” en väldigt intressant bok både för den som gillar polisutredning och för den som uppskattar det systematiska i släktforskning. Det här är värdefull information för den som vill förstå hur många tidigare kalla fall nu ser en chans att klaras upp.

3 – ”Hagen-fallet” av Magnus Braaten och Kenneth Fossheim

Norges mest kända true crime i "Hagen-fallet" av Magnus Braaten och Kenneth Fossheim

Tom Hagen-fallet är oerhört omskrivet i Norge, men i Sverige verkar namnet för många fortfarande först påminna om en karaktär Gudfadern-filmerna. Men svensk press har inte direkt ignorerat detta brottsfall, det är alldeles för mystiskt för att stanna innanför de norska gränserna. I oktober 2018 blir Hagens fru, Anne-Elisabeth, kidnappad och ett hotfullt brev kvarlämnas på platsen. Om polis och media blir informerade, så kommer kidnapparna mörda sitt offer. Tom Hagen ringer dock polis rätt omgående ända. Men utåt förblir händelsen nedtystad under en lång period. Till slut börjar utredarna misstänka att även detta är ett fall av ”the husband did it”.

I ”Hagen-fallet” av Magnus Braaten och Kenneth Fossheim får den som inte är bekant med detta brottsfall sig en grundlig genomgång. Kanske lite för grundlig. Trots det mycket tragiska ämnet så blir tempot lite sömnigt i andra halvan. Ändå är det intressant att följa hur norsk polis har arbetat med vad som idag är landets antagligen mest omtalade fall, där frun till en av landets rikaste än idag är spårlöst försvunnen.

4 – ”Söndagsvägen” av Peter Englund

Mycket respektfull skildring av ett historiskt mord i "Söndagsvägen" av Peter Englund

Som alltid när det handlar om true crime, så är det en fin balansgång mellan att respektfullt berätta någons historia och att fläka ut den inför allmänna ögon. I ”Söndagsvägen” av Peter Englund märker man som läsare direkt av att inte vilken författare som helst ligger bakom. Nog för att man år 2022 kan säga både ett och annat om Svenska Akademien. Men att Peter Englund är ledamot och tidigare dess ständige sekreterare, är ändå ett kvitto på hans nivå. Och det känns väldigt fint, att mordet på Söndagsvägen år 1965, hamnar i så varsamma händer när det blir bok.

Det är inte utan att man även som lekman känner en viss frustration över hur brottsutredningar sköttes för snart sextio år sedan. Och inte bara över det. Utan även över hur hela samhället fungerade. Över kvinnors utsatthet och rättväsendet i stort. Över bristen på uppfångande av sådant som inte fungerar i allmänhet, av människor som mår dåligt i synnerhet. Med tanke på true crime-genrens popularitet skulle ännu en bok, om ännu ett kvinnomord, så lätt kunna bli en i mängden av många. Peter Englunds förvaltar minnet av Marianne ”Kickan” Granell mycket delikat i både språk och historieberättande. Som sig bör.

5 – ”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier

Spektakulärt värderån i "Helikopterrånet" av Jonas Bonnier

Befann man sig i de södra delarna av Stockholm år 2009, den 23 september, så kommer man inte glömma bort synen av helikoptern som hovrade över G4S lokaler i Västberga. Faktum är att det räckte med att följa händelserna på tv i realtid för att minnet ska ha etsats sig fast. I ”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier, så får man svar på många av de frågor man ställde sig under och precis efter detta häpnadsväckande rån. Många, men inte alla.

Boken bygger på intervjuer av de många personer som på ett eller annat sätt var involverade den dagen. Vittnen, poliser och anställda som befann sig i byggnaden under rånet. Det finns även ett P3 Dokumentär-avsnitt om fallet, som gör ett bra jobb med att påminna en om att verkligheten. För även om G4S-rånet var spektakulärt på många sätt, det har talats om att händelserna ska bli film, så var det en traumatisk upplevelse för alla brottsoffer. I ”Helikopterrånet” får man sig en väldigt tydlig bild av detta mycket invecklade, och bara delvis lösta, brottsfall.

6 – ”Jakten på Kapten Klänning” av Jonas Trolle

Det är svårt att finna ord för de tyvärr helt sanna händelserna, premissen för all true crime förstås, i ”Jakten på Kapten Klänning” av Jonas Trolle. Vuxna män som utnyttjar unga kvinnor är väl dessvärre en tale as old as time. Men det är en extra nivå av illa när en manlig polis är förövaren. Och ytterligare extra illa när den manliga polisen gjort sig rikskänd för sitt engagemang i jämställdshetsfrågor. Så känd att han fått namnet, öknamnet, Kapten Klänning.

Det här är mycket sorglig läsning om inte bara enskilda mäns brott mot enskilda kvinnor. Utan om ett systematiskt och slugt utnyttjande av redan oerhört utsatta individer. Boken gör ett bra jobb med att få en kedja av händelser begripliga för läsaren. Tyvärr räcker det med en snabb googling av var bokens huvudperson befinner sig idag för att man ska börja fundera. Är en fällande dom likställt med att rättvisa i skipats? I lagens ögon är det väl så. Men ibland är det svårt att låta bli att fundera över om rättvisan verkligen är helt rättvis alla gånger.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.