5 böcker att läsa under spooktober (och halloween)

///
Uppskattad lästid: 2 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Äntligen är oktober här. Lövträden står i färgglad brand, regnet smattrar mot plåttaken och varje dag är Halloween (i alla fall hemma hos mig). Med de mörka kvällarna och stormiga nätterna, kommer suget på rysliga böcker som ett brev på posten. Här är fem böcker du inte får missa under den rysligaste månaden av dem alla: spooktober.

1. ”Kyrkogårdsboken” av Neil Gaiman (engelsk titel: The graveyard book)

Neil Gaiman Kyrkogårdsboken

Låt er för all del inte luras av omslaget och av att ”Kyrkogårdsboken” är utgiven av Bonnier Carlsen, detta är absolut en bok som vuxna också kommer uppskatta. Neil Gaiman är för litteraturen, vad Tim Burton är för filmen: en mästare på rysliga berättelser med glimten i ögat. ”The graveyard book”, som den heter på engelska, är en återberättelse av ”Djungelboken”. Men istället för att utspela sig i djungeln, möter vi de varelser som bor på kyrkogården. Mowgli har ersatts av en föräldralös pojke som kallas för ”Ingen” som på kyrkogården hittar skydd och ledsagare. Att hans ledsagare inte längre är i livet, spelar just ingen roll – det viktiga för dom, är att hålla ”Ingen” vid liv. För mannen, Mannen Jack, som dödade hans familj, verkar vara ute efter ”Ingen” också.

2. ”Vi har alltid bott på slottet” av Shirley Jackson (engelsk titel: We have always lived in the castle)

Shirley Jackson We have always lived in the castle

Systrarna Merricat och Constance är utstöttade och avskydda av hela byn där deras stora vackra hus ligger. Byborna är nämligen alldeles övertygade, att det är Constance som ligger bakom den övriga familjens giftmord. Constance har sedan länge isolerat sig i huset och dess trädgård. Men plötsligt dyker en släkting upp, och inget kommer någonsin bli sig likt igen. Läs gärna vår recension av ”We have always lived in the castle”.

3. ”Hanteringen av odöda” av John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist Hanteringen av odöda

John Ajvide Lindqvist är utan tvekan en av våra mest skickliga skräckförfattare. I ”Hanteringen av odöda” vaknar plötsligt folk som varit döda plötsligt till liv. Hur hanterar man egentligen det? Läs mer om ”Hanteringen av odöda” och få tips på fler böcker om zombies och andra levande döda. Creepy stämning utlovas.

4. ”The southern book club’s guide to slaying vampires” av Grady Hendrix

Grady Hendrix The southern book club's guide to slaying vampires

Vad är oktober utan en god dos vampyrer? ”The southern book club’s guide to slaying vampires” av Grady Hendrix är en av de bästa vampyrböcker som släppts det senaste decenniet. När en charmig man som presenterar investeringsmöjligheter flyttar till grannskapet, samtidigt som barn från fattigare områden börjar försvinna, anar hemmafruarna snart oråd.

5. ”Förvildade” av Rory Powers (engelsk titel: Wilder girls)

Rory Powers Förvildade

Det har gått 18 månader sedan sjukdomen bröt ut på internatskolan och hela ön där den ligger sattes i karantän. Sjukdomen som först tog livet av de vuxna, och sedan förändrade flickorna på skolan – ibland till oigenkännlighet. ”WIlders girls” (svensk titel: Förvildade) är en bok som bäst kan beskrivas som ”body horror” – riktigt äcklig på sina håll. ”Förvildade” är skriven med unga vuxna som målgrupp, men kan lika väl slukas av oss som inte längre är särskilt unga.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

3 Comments

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.