Årets nobelpristagare i litteratur 2022: Annie Ernaux

/
Uppskattad lästid: 3 min

Vi använder oss av affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får vi provision på ditt köp. Det kostar inte dig något extra.

Dagarna som leder upp till tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, är alltid spännande. Spekulationerna, förväntan, kommer det vara någon vi känner till (oftast inte, nej). I tidningarna intervjuas litteraturvetare kulturpersonligheter och inte sällan känns det som om de försöker slå knut på sig själva när det kommer till tippningar: helst verkar alla vilja utropa riktigt smala namn. Namn som de flesta av oss andra, aldrig hört talas om. Sedan har vi återkommande önskemål om Atwood, Oates, Rushdie, Fosse, Ernaux… och så är det alltid någon som gapar om Astrid Lindgren (priset delas inte ut postumt).

Vem är Annie Ernaux?

Nobelpriset i litteratur 2022 tilldelas Annie Ernaux: ”För det mod och den kliniska skärpan med vilken hon avslöjar det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva begränsningar”

Annie Ernaux är född 1940 och debuterade 1974. Men hennes stora genombrott kom 1983 med romanen ”Min far”. Trots en debut lite senare i livet har Ernaux inte legat på latsidan. Hon har till dags dato givit ut 20 titlar sedan sin debut, varav mindre än hälften översatts till svenska. I Sverige ges Annie Ernaux just nu ut av Norstedts förlag. I Sverige ges Annie Ernaux ut av Norstedts förlag.

Vad Annie Ernaux har skrivit – böcker i urval

“Min far” – 1985
“Kvinnan” – 1988

Ernaux två första böcker finns idag på svenska tillgängliga i en klassiskerutgåva. De båda titlar hör nämligen ihop. I “Min far” skildrar Ernaux sin relation med sin pappa, som dog strax efter att hon tagit sin lärarexamen. Boken kretsar mycket kring klassfrågor och det kulturella intresse som Ernaux fått med sig från sina föräldrar. I “Kvinnan” skildrar författaren sin mamma, och själva relationen mellan mor och dotter, ställd mot hur Ernaux mamma i slutet av livet drabbas av Alzheimer.

“Åren” – 2008

Åren”, på original “Les années”, är boken som ledde till ett större, internationellt genombrott för Ernaux. Boken, som beskrivs som en självbiografisk roman, vann flera litterära priser. “Åren” skildrar Ernaux liv i Frankrike från år 1941 till år 2006, lite på distans och utan att gå in på detaljer. Igenkänningsfaktorn ska vara stor för den som har egen erfarenhet av de decennierna som skildras, i synnerhet om man också har följt med i fransk nutidshistoria och kulturella utveckling.

“En flickas memoarer” – 2016

En flickas memoarer” är Annie Ernaux senast utgivna bok, också den med ett retrospektivt tema. Här återvänder Ernaux till sommaren 1958, då hon arbetade som kolloledare och tillbringar en natt med en man. Något som hon, men inte han, har svårt att gå vidare från. Genom att skriva sig igenom det som hände då så bearbetar Ernaux det som hände, och ser hur upplevelserna då kan vara fröet till det som blev hennes skrivande.

Är Annie Ernaux en Bläddrat-favorit?

Anna: Jag hade innan årets Nobelpristagare i litteratur meddelats, lagt mitt bet på att det skulle bli en författare jag inte kände till. Och så blev det. En vinst i det lilla. Men efter att ha gått igenom Ernaux bibliografi så är detta ändå en författare jag kan se framför mig att jag skulle kunna läsa… kanske. Jag blir lite avskräckt av kommentaren, som visserligen känns on point för många vinnare av Nobels litteraturpris, jag såg på Adlibris om en av Ernaux böcker:  “Så många ord som säger ingenting. Aldrig att jag orkar läsa denna.” 😅

Katarina: Jag kan villigt erkänna att jag inte hört talas om Ernaux mer än genom folks tippningar till Nobelpriset. Det är rätt många som nämnt hennes namn i år, men jag har inte stött på henne på annat sätt än så. Däremot kastade jag mig in för att reservera ett par böcker på mitt lokala bibliotek – tio andra hade redan hunnit före mig på samtliga böcker. Sedan om jag lyckas ta mig igenom böckerna när de väl landat hemma hos mig? Det får tiden utvisa.

Vart kan jag läsa mer om Annie Ernaux?

Tidningen ”Vi läser” intervjuade Ernaux för ett par år sedan. Intervjun går att läsa på deras sajt och vi rekommenderar den varmt.

Katarina gillar både en pigg feelgood och en dyster dystopi. Hon har poddat om böcker i flera år och ser nu fram emot att gräva ned sig riktigt djupt i bokrecensioner av allt från kiosklitteratur till klassiker.

Anna har sorterat in sig själv under "boknörd" sen barndomen, gillar att läsa snabbt och föredrar - trots annars stor digital närvaro - en klassik bok av papper att hålla i handen. Hon slukar allt från faktaböcker till true crime och historiska romaner, men har lite svårt att fastna för feelgood.

1 Comment

  1. […] På Akademibokhandeln är sortimentet enormt. Pocketavdelningen är stor nog att man lätt kan slarva bort en timme enbart där – och även utbudet av böcker på engelska är stort. Akademibokhandeln är smarta nog att ganska snart efter den stora entrén, ha ett bord med böcker som trendar på TikTok (säg den bokhandel eller bibliotek med omvärdskoll som inte har det nu för tiden). Under vårt besök frontas även Fire & Blood-böckerna tydligt och givetvis även nobelpristagaren Annie Ernaux.  […]

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.